چند روش برای تقویت حافظه و یادگیری سریع تر
بسیاری از افراد با ثبتنام در باشگاههای ورزشی به دنبال عضلهسازی و تناسب اندام هستند. بسیاری دیگر با اینکه وقت باشگاه رفتن ندارند، هفتهای چند بار پیادهروی میکنند تا استقامتشان بالا برود. خیلیها هم اگرچه نه باشگاه میروند و نه پیادهروی میکنند، به شدت در حسرت اندکی وقت اضافه هستند تا هیکلشان را روی فرم بیاورند. اما آیا همینقدر که در صدد دستیابی به اندام ایدهآل هستید، به سلامت مغز و تقویت حافظهیتان هم فکر میکنید؟ آیا میدانستید با بهبود قدرت حافظه، سرعت یادگیریتان افزایش مییابد و در سنین پیری از ابتلا به بیماری آلزایمر در امان خواهید ماند؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا با ۸ روش تقویت حافظه و یادگیری سریعتر که البته بسیار ساده و بیدردسر هستند، آشنا شوید.
کار کشیدن از حافظه
توآیلا ثارپ (Twyla Tharp)، رقصنده و طراح رقص مشهور آمریکایی، در زمینهی تمرین حافظه به نتایج جالبی دست یافته است. وی میگوید هر وقت پای تماشای اجراهایی که خودش طراحی کرده مینشیند، سعی میکند ۱۲ تا ۱۴ مورد از اصلاحاتی را که قصد دارد بعدتر با گروهش در میان بگذارد، حفظ کند. چنانچه فکر میکنید حفظ کردن این تعداد اصلاحات، کار شاقی نیست، سخت در اشتباه هستید. ثارپ در کتاب عادت خلاق ادعا میکند اغلب مردم فقط میتوانند حداکثر سه مورد از اصلاحات را به یاد بیاورند.
مقصود ثارپ این است که یاد بگیرید نکات مورد نظرتان را یادداشت نکنید، بلکه به ذهن بسپارید و سپس سعی کنید هر نکته را از حفظ با دیگران به بحث بگذارید. پژوهشهایی که پیرامون قدرت مغز انجام شدهاند نیز به تأثیر مثبت این تمرین اذعان دارند. فعالیتهای ذهنی، به ویژه فعالیتهایی که عملکرد مغز را در تمامی سطوح (دریافت، یادآوری و تفکر) تحریک میکنند، موجب بهبود بهرهوری مغز میشوند.
شاید با خودتان بگویید ما که طراح رقص نیستیم، پس این تمرین به دردمان نمیخورد. اما شاید در موقعیتی قرار بگیرید که لازم باشد در مورد یک سخنرانی اظهار نظر کنید یا ممکن است دوستتان علاقهمند باشد دربارهی آثار جالبی که در بازدید اخیرتان از فلان موزه مشاهده کردید، گپ بزنید. موقعیتهایی از این قبیل، فرصتهای بسیار مناسبی هستند تا ماهیچههای مغزتان را ورزش دهید.
تکرار، سادهترین راهکاری است که در یادآوری هر چیزی مؤثر است. فرض کنید با شخص جدیدی به اسم سیاوش آشنا شدهاید. وقتی سیاوش خودش را معرفی کرد، بهتر است به جای اینکه بگویید «از آشناییتون خوشوقتم.» از جملهی «سیاوش، از آشنایی باهات خوشوقتم.» استفاده کنید تا با تکرار اسم طرف مقابل، اسمش را راحتتر به خاطر بسپارید.
تکرار مداوم یک کار جدید
وقتی خودتان را به انجام مداوم یک کار جدید عادت میدهید، مسیرهای عصبی جدیدی در مغز شکل میگیرند که موجب میشوند در انجام کارهای جدید، کارآمدتر و پرسرعتتر ظاهر شوید.
یک کودک سه ساله به طور حتم آنقدر بزرگ شده که بتواند قاشق و چنگال دست بگیرد. اما فقط کافی است کودک دلبندتان را موقع غذا خوردن به حال خودش رها کنید تا ببینید چه افتضاحی به بار میآورد. کودکان در این سن اگرچه میتوانند قاشق و چنگال دست بگیرند، هنوز قادر نیستند با قاشق و چنگال، شبیه بزرگترها غذا بخورند، اما سعی میکنند با تکرار مداوم این رفتار که البته در تمرینهای اولیه چیزی جز کثیفکاری نیست، روش صحیح غذا خوردن با قاشق و چنگال را یاد بگیرند. با تکرار مداوم این رفتار، مسیرهای عصبی جدیدی در مغز کودک شکل میگیرند و موجب میشوند کودک در نهایت یاد بگیرد شبیه بزرگترها غذا بخورد.
حتما دلتان میخواهد بدانید بزرگسالان چطور میتوانند مغزشان را به تشکیل مسیرهای عصبی جدید وادار کنند؟ قدم اول این است که انجام هیچ کاری را به تعویق نیندازید. شاید بگویید عادت به تعویق انداختن امور چنان در رفتارتان ریشه کرده که نمیتوانید ترکش کنید. اما برای اینکه موتورتان راه بیفتد، پیشنهاد میکنیم کاری را انتخاب کنید که معمولا طرفش نمیروید. سپس به انجام قسمت کوچکی از این کار مشغول شوید. از آنجایی که این کار کوچک در راستای تکمیل همان کار بزرگتری است که معمولا طرفش نمیرفتید، تشکیل مسیرهای عصبی جدید در مغز به تدریج آغاز میشود.
مثلا چنانچه عادت ندارید میز تحریرتان را مرتب کنید و همیشه انجام این کار را به تعویق میاندازید، میتوانید با مرتب کردن فقط یک برگ کاغذ شروع کنید. یعنی از بین انبوه وسایلی که روی میز تحریرتان جمع شده است، یک برگ کاغذ بردارید و همان یک برگ را سر جایش قرار دهید. حتی میتوانید برای شروع، بدون اینکه به کاغذ مورد نظر دست بزنید، فقط تصمیم بگیرید چه بلایی سرش بیاورید: آیا لازم است این کاغذ را دور بریزید یا داخل کِشو قرار دهید؟ در این مرحله، نیازی نیست کاغذ مورد نظر را در سطل آشغال بیندازید یا به داخل کِشو منتقل کنید، فقط کافی است در موردش تصمیم بگیرید. با همین اقدام خیلی خیلی کوچک میتوانید دست به کار شوید و مطمئن باشید تشکیل مسیرهای عصبی جدید در مغز به تدریج آغاز میشود. با ادامهی این روند، به تدریج از فردی تنبل که عادت دارد انجام هر کاری را به لحظهی آخر موکول کند، به فردی زبر و زرنگ تبدیل خواهید شد که هر کاری را به وقتش انجام میدهد.
ورزش کردن
احتمالا از همان اول که شروع به خواندن این مقاله کردید، منتظر بودید به این مورد برسید. ورزش نه تنها در سلامت جسمانی مؤثر است، بلکه موجب تقویت حافظه نیز میشود. فقط ۲۰ دقیقه ورزش به پردازش اطلاعات و عملکرد حافظه کمک میکند. همچنین با ورزش میتوانید روند تشکیل اتصالات عصبی جدید در مغز را سرعت ببخشید. خلاصه اینکه ورزش به یادگیری سریعتر و افزایش سطح هوشیاری میانجامد و همگی این فواید فقط با تحرک بدنی حاصل میشود.
یادگیری یک مهارت جدید
بدیهی است که هرچه بیشتر از مغزتان کار بکشید، عملکرد مغز بهبود مییابد. مثلا یادگیری یک ساز جدید موجب خواهد شد در تبدیل اطلاعات دیداری (نُت موسیقی) به یک کار عملی (نواختن ساز) مهارت بیشتری پیدا کنید. یا مثلا یادگیری یک زبان جدید، مغزتان را با طرز تفکری متفاوت مواجه خواهد کرد و ناگزیرتان میکند خودتان را به شیوهی دیگری ابراز کنید.
حتی میتوانید یک قدمِ بلندتر بردارید و به یادگیری رقص اقدام کنید. مطالعات نشان داده است یادگیری رقص در سالخوردگان به پیشگیری از آلزایمر کمک میکند.