طرز تهیه انواع سس خانگی
دلایلی برای مصرف سس خانگی سالم
اگر تجربهی گرفتن رژیم غذایی و اصلاح سبک تغذیهای را داشته باشید، قطعا میدانید که یکی از مواد غذایی که از همان ابتدای کار حذف میشود، سس مایونز، فست فود، شکر، شکلات، قهوه و مواردی از این دست است. به همین دلیل یکی از خواص سس خانگی که به عنوان جایگزین برای سس مایونز برشمرده میشود، همین موضع است که:
اولا با توجه به نوع مواد اولیهای که برای تهیهی آن به کار رفته، خطر چاقی را کم میکند و با حذف مواد چاقکننده و جایگزین شدن مواد ضروری و مفیدتر (مثل خوردن سس خانگی به جای سس مایونز) رفته رفته شما به لاغری نزدیک میشوید.
از سوی دیگر در سسهای خانگی خبری از مواد نگه دارنده نیست و همین موضوع باعث میشود، مواد تازهتر و بدون مواد شیمیایی وارد بدن شما بشود. هر چه رژیم غذایی روزانهی شما مواد شیمیایی و نگهدارندهی کمتری داشته باشد، بدن شما هم خوشحالتر خواهد بود! و هر چه مواد مصرفی شما بیشتر این مواد را در خود داشته باشند، بدن شما هم بیشتر به سمت ناراحتیهای مختلف سوق پیدا خواهد کرد.
طرز تهیهی سس اردهی بسیار سالم و خوشمزه
یکی از سسهای خانگی بسیار جذاب که میتواند به خوبی جای مایونز را برای شما بگیرد، سس ارده است مواد لازم برای شروع کار طبق فهرست زیر است:
ارده یک قاشق مرباخوری
عسل یک قاشق چایخوری
آب لیمو ترش تازه دو قاشق غذاخوری
سیر رندهشده نصف یک حبه
روغن زیتون خالص دو قاشق غذاخوری
نمک، فلفل سیاه، پونهی ساییده شده نصف یک قاشق غذاخوری
گام اول همانطور که میبینید ارده به عنوان پایهی سس در ابتدای کار در ظرف ریخته میشود.
گام دوم سپس به نوبت عسل، آب لیمو، سیر رنده شده و روغن زیتون اضافه میشوند که وظیفه دارند طعم سس خانگی شما را دگرگون کنند و باعث شوند که با یک سس بیمزه مواجه نشوید.
گام سوم حالا باید ادویهجات را اضافه کنیم و مواد را با یک چنگال کاملا به هم بزنیم. اگر تمایل داشتید که غلظت بیشتری پیدا کند، میتوانید مقدار خیلی کمی آبلیمو اضافه کنید.
به علاوه همانطور که در ابتدای این پست گفتیم، هر چه یک مادهی غذایی سادهتر باشد، کار گوارش آن برای بدن هم راحتتر است. بنابراین سادگی مواد به کار رفته برای یک سس خانگی باعث میشود که هضم، جذب و دفع هم راحتتر باشد و بدن را به سختی نیاندازد.
سس خانگی سالم با تخممرغ
اگر نسبت به استفاده از تخممرغ خام تردید دارید، میتوانید از طرز تهیهی بعدی سس خانگی که بدون تخممرغ است استفاده کنید. البته ناگفته نماند که تخممرغ خام برای تهیهی خوراکیهای بسیاری استفاده میشود. برای این نوع از سس خانگی به مواد زیر احتیاج دارید، اگر تصور میکنید که این سس بیشتر از میزان مصرف شما است، میتوانید با نسبت مشخصی از تمامی مقدارها به یک اندازه بکاهید تا به اندازهی دلخواه شما برسد:
زردهی تخممرغ محلی یا ارگانیک سه عدد
روغن زیتون یا کنجد یک لیوان
سرکهی طبیعی سه تا پنج قاشق غذاخوری
پودر نبات دو قاشق مرباخوری
نمک، فلفل سیاه، فلفل قرمز و هل
گام اول زردهی تخممرغها را جدا میکنیم، با استفاده از یک چنگال یا یک مخلوطکن آنقدر هم میزنیم تا بوی زهم یا بوی خامی آن کاملا گرفته شود و بعد سرکه را اضافه میکنیم. این دو ماده را مجددا با هم مخلوط میکنیم.
گام دوم نمک، پودر نبات، فلفل سیاه و فلفل قرمز را اضافه میکنیم و بعد از این که هم زدیم، آرام آرام روغن زیتون یا روغن کنجد را میریزیم.
گام سوم برای اصلاح کردن شدت غلظت یا رقیق بودن سس خانگی طبق این توصیه عمل کنید. اگر به نظرتان غلظت سس کم بود، با کمی روغن زیتون یا کنجد به آن غلظت بدهید. اگر غلظت سس شما زیاد بود باید سرکه را اضافه کنید تا رقیق شود.
روغن زیتون
خیلیها طعم و بوی روغن زیتون را دوست ندارند، در حالی که این روغن بودار در کنار بو و طعم نسبتا ناخوشایندش صدها مزیت دارد که مهمترین اثر محافظتی آن پیشگیری از افزایش چربی خون و در نهایت حفظ قلب از ابتلا به انواع بیماریهاست.
از دیگر مزایای این روغن میتوان به اثر پیشگیرانه آن از ابتلا به برخی سرطانها اشاره کرد. اگر قصد دارید غذایی کربوهیدرات دار بخورید بهترین کار برای اینکه قندخونتان بالا نرود اضافه کردن روغن زیتون به سالادتان است. به این ترتیب قند خون و حتی تری گلیسرید در حدود مناسبی ثابت میماند، پس اگر دیابت دارید، بدانید که مصرف روغن زیتون حساسیت بدن شما را نسبت به انسولین بیشتر کرده و قندخونتان تنظیم میشود.
شما میتوانید به جای سسهای چرب و آماده، کمی روغن زیتون را با سرکه یا آبلیمو مخلوط کنید و با اضافه کردن کمی ادویه و چاشنیهای مخصوص سالاد سس خوشمزه و خوشطعمی تهیه کنید. اگر هم از روغن زیتون بدتان نمیآید، میتوانید آن را به تنهایی روی سالاد کاهو، کلم و کلم بروکلی بریزید و میل کنید.
آب گوجهفرنگی
گوجهفرنگی سرشار از ویتامینهای A و C و مملو از پتاسیم است. بنابراین عادت به مصرفاش به تنظیم فشار خون کمک میکند. علاوه بر همه اینها، گوجهفرنگی منبع لیکوپن است که آثار محافظت کننده قلبی و عروقی داشته و یک آرامش بخش به حساب میآید.
به همین دلیل میتوانید به جای سس، گوجهفرنگی را رنده کنید، به آن کمی پیاز یا سیر ساطوری شده بیفزایید و با کمی آبلیمو یا سرکه، نمک و روغن زیتون، روی سالادتان بریزید. علاوه بر این میتوانید آب گوجهفرنگی را کمی بجوشانید و بعد از سرد شدن با آبلیمو یا آب نارنج مخلوط کرده و هر روز از آن بهره ببرید.
ماست و آب ماست
بعضیها ماست را بهعنوان سس استفاده میکنند؛ چه بهتنهایی، چه مخلوط با سایر چاشنیها (مثل آبلیمو، روغن زیتون و فلفل) و فقط باید سعی کنید ماستهای کمچرب و غنیشده را برای استفاده روی سالادهایتان استفاده کنید تا غذای کاملا سالمی مصرف کرده باشید.
یک لیوان ماست کمچرب حدودا 55 کیلوکالری انرژی دارد و دارای پروتئین و کلسیم است و به سالمندان، کودکان و زنان باردار، زیاد توصیه میشود. آنهایی که نمیخواهند دچار چاقی و اضافه وزن شوند و در عین حال میخواهند از خوردن انواع سالادها لذت ببرند، میتوانند از ماست و آب ماست طعمدار شده با انواع ادویهجات بهره ببرند.
یادتان باشد اگر از ماست روی سالادتان استفاده میکنید نوشابههای گازدار را به مقدار خیلی کم بنوشید یا اصلا مصرف نکنید زیرا به علت داشتن اسید فسفریک (فسفر زیاد) باعث عدم جذب کلسیم موجود میشوند. در ضمن، شما میتوانید با کمی لبوی پخته رنده شده، رنگ زیبایی را به سستان بدهید.